12.29.2014

Η Επιτροπή Κατοίκων παρεμβαίνει για το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα

Το ψηφιακό Μουσείο ανήκει στο ....Πάρκο του

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ακαδημία Πλάτωνος"

Φανταζόμαστε τη στάση του 051 στην οδό Μοναστηρίου. Στάση «Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα». Ο κόσμος κατεβαίνει και εισέρχεται στην ψηφιακή έκθεση που βρίσκεται στο τρίγωνο των οδών Μοναστηρίου, Δράκοντος, Τριπόλεως. Οι επισκέπτες πεζοί κάνουν περίπατο στον πεζόδρομο της Μοναστηρίου από την Τριπόλεως ως και την Τηλεφάνους. Η ανοιχτή βόλτα γνωριμίας με τον αρχαιολογικό χώρο του Πλάτωνα ολοκληρώνεται στο ελεύθερο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα!
Ουτοπία; Όνειρο; Ή πραγματική ευκαιρία; Η απελευθέρωση του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα από το τελευταίο της κτίσμα έχει ολοκληρωθεί. Στη γωνία Τριπόλεως και Μοναστηρίου χάσκει το ελεύθερο οικόπεδο του Αρχαιολογικού Πάρκου στο οποίο υποτίθεται θα τοποθετούνταν οι σαρκοφάγοι της Μουσειακής Αποθήκης. Δεν θα τοποθετηθούν όμως εκεί.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανέλαβε τη δημιουργία της Ψηφιακής Έκθεσης του Πλάτωνα. Ένα έργο χρηματοδοτούμενο με κεφάλαια του ΕΣΠΑ το οποίο, αρχικά ελλείψει χώρου, τοποθετήθηκε στον ελεύθερο χώρο μεταξύ των οδών Μοναστηρίου – Κρέοντος και πεζοδρόμου Αλκμέωνος . Θα είναι μια «ελαφριά, κινούμενη κατασκευή 150 μέτρων», είπαν που προβλέπεται να μεταφερθεί εντός Πάρκου όταν θα γίνει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Για τη χωροθέτηση υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις από τους κατοίκους. Παρά το θετικό γεγονός από τη λειτουργία μιας ψηφιακής έκθεσης για τον Πλάτωνα που μπορεί να δώσει ώθηση και ανάπτυξη στην Ακαδημία Πλάτωνα, οι ιθύνοντες κλείνουν τα αυτιά τους στις προτάσεις που γίνονται για τη χωροθέτηση του.

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα στις αρχές Σεπτεμβρίου απέστειλε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιστολή με αίτημα την «επανεξέταση της χωροθέτησης της εγκατάστασης». Ο λόγος προφανής. Να μη χαθεί ούτε πόντος ελεύθερης γης που λειτουργεί προς όφελος των κατοίκων και των πολιτών ως χώρος κοινών δράσεων. Στην επιστολή της ΕΚΑΠ τονίζεται πως πλέον υπάρχει ελεύθερος χώρος για την τοποθέτηση της Ψηφιακής Έκθεσης.
 «Στην πρότασή μας να εξεταστεί η δυνατότητα για τον χώρο μεταξύ των οδών Μοναστηρίου – Δράκοντος και Τριπόλεως είχαμε την απάντηση ότι θα προκαλούσε καθυστέρηση στο έργο αφού υπήρχε μια δικαστική εκκρεμότητα μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου και ανήκει, και του ατόμου που έκανε χρήση των κτιρίων. Σήμερα, το έργο δεν έχει προχωρήσει, ενώ ο χώρος που προτείναμε έχει απελευθερωθεί πλέον από όλα τα κτίσματα», υπογραμμίζεται στην επιστολή. Ζητείται και πάλι η επανεξέταση της χωροθέτησης του «ψηφιακού μουσείου» επειδή: Ο νέο χώρος βρίσκεται στην κύρια είσοδο του κυρίως Αρχαιολογικού Χώρου, από την οδό Μοναστηρίου. Βρίσκεται σε κομβική θέση. Επί της Μοναστηρίου, που προβλέπεται να πεζοδρομηθεί για την ενοποίηση του ΑΧ με τον Κεραμεικό και της διασταύρωσής της με την Τριπόλεως, που συνδέει τον ΑΧ με τον Ίππειο Κολωνό. Επίσης, η επιλογή αυτού του χώρου θα συνέβαλε στην διατήρηση του ελεύθερου χώρου και του πρασίνου μεταξύ των οδών Μοναστηρίου – Κρέοντος και πεζοδρόμου Αλκμέωνος».

Η λογική πρόταση της Επιτροπής Κατοίκων απαντήθηκε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρη Εφραίμογλου. Σε αυτήν σημειώνεται πως η ευθύνη για την «κτιριακή υποδομή» ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Όμως, τυχόν επανεξέταση της χωροθέτησης σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί το έργο. Και αυτό επειδή έχει ολοκληρωθεί ο μουσειακός σχεδιασμός και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου της σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού. Από την επιστολή του προέδρου του ιδρύματος προκύπτει πως δεν πρόκειται για «μια ελαφριά μεταφερόμενη συσκευή», καθώς γίνεται λόγος για «κτίριο». Η Επιτροπή Κατοίκων επιμένει στο αίτημά της, θεωρώντας πως η επαναχωροθέτηση της Ψηφιακής Έκθεσης θα ωφελήσει συνολικά την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: